Per què s’utilitza la injecció de gas?
Una vegada completat el procés al buit, la bossa està llesta per al segellat. Abans d'això es pot injectar gas. Aquesta tècnica es denomina MAP (envasat amb atmosfera protegida). Aquest procés es realitza sobretot per a augmentar la vida útil del producte, aportar major protecció i prevenir que el producte perdi el seu color. Normalment s'utilitza una mescla de Nitrogen (N2) i Diòxid de Carboni (CO2). També pot afegir-se Oxigen (O2) a aquesta combinació. Últimament ha augmentat l'ús del gas Argó (Ar), ja que conté les mateixes propietats que el Nitrogen (N2).
Aplicacions
Alguns exemples de productes en els quals és útil la injecció de gas són: enciam tallat, fulles d'amanida, carn picada, filets, peix cuit, productes precuinats, patates i productes llestos per a usar. La mescla de gas apropiada depèn del producte. El seu distribuïdor de gas pot oferir-li millor informació quant a la composició òptima. Té a la seva disposició una bomba especial per a Oxigen (O2) per a mescles de gas de més d'un 20% d'Oxigen (O2)

Específicaciones per tipus de producte
Productes càrnics i embutits
La carn crua a causa del gran contingut en humitat i a l'alt contingut de nutrients és molt sensible a la descomposició pel desenvolupament de bacteris. El gas de major rellevància com a gas protector és el CO2. Est pot reduïr de manera considerable el creixement d'aquests micro organismes. Les carns vermelles com a tals corren el perill de perdre el seu color per l'oxidació i tornar-se grisa amb un aspecte lleugerament desagradable. Això es pot solucionar afegint un elevat contingut d'oxigen en envasos amb atmòsfera protegida. Una altra opció seria afegir una petita dosi de monòxid de carboni.

Peixos
Els peixos i fruits de mar són productes especialment delicats. Des que es capturen comença el perill de descomposició afectant la seva qualitat. El més important per a la conservació és refrigerar-ho prop dels 0° . Atmosferes de CO2 poden frenar aquest creixement bacterià. Consulti depèn del tipus de peix amb el qual treballa quina seria la millor combinació per a garantir la seva òptima conservació.

Formatges i Lactis
El formatge es descompon ràpidament a causa del creixement micro biològic. És una descomposició proteica anormal, que danya l'escorça del formatge i genera una olor desagradable. El gas principal que s'utilitza en l'envasament en atmosfera modificada per a prolongar la frescor del formatge dur és el diòxid de carboni, mentre que per als formatges suaus, la proporció sol ser del 20 al 40 per cent. L'envasament en atmosfera modificada és particularment bo per als formatges gratinats o en rodanxes, ja que permet conservar un espai entorn del formatge quan aquest es troba envasat. Consulti sempre sobre el seu tipus de producte quina és la proporció adequada per a aconseguir els resultats desitjats.

Fruites i Verdures
Gràcies a les atmosferes modificades en els productes frescos es poden oferir els productes sense que perdin les seves propietats. L'efecte serà com el d'acabats de collir. El film que els embolica no pot ser completament hermètic

Efectes dels diferents gasos
Funcionament
Avantatges de la injecció de gas
Voleu més informació sobre els gasos disponibles?
Atmósfera Modificada
Oxigen (O2)
com és el principal causant de la descomposició en els aliments per culpa de l'oxidació i per afavorir la creació de micro organismes, s'exclou sovint dels envasos.
Diòxid de Carboni (CO2)
és un gas incolor. Adequat per a evitar l'oxidació i l'aparició de bacteris i floridura, per això s'utilitza per a prolongar la vida útil del producte. És adequat per a un tipus d'aliments ja que en dosis altes pot alterar el sabor
Nitrogen (N2)
és un gas inert. S'utilitza per a desplaçar l'aire, sobretot l'oxigen de l'interior dels envasos. Evitem l'oxidació i el creixement de bacteris. També pot ser usat com a gas de farciment ja que s'evapora de manera molt lenta.
Monòxid de Carboni (CO)
és un gas incolor. És similar a l'oxigen i és molt adequat per a la conservació del color vermell de la carn. S'usa en petites dosis. Algun països de la UE en tenen prohibit el seu ús per a atmosferes protegides d'aliments.
Més articles relacionats
Llegeixi més sobre termosegellament amb injecció de gas. Vegi també les opcions disponibles per aquesta pràctica